Makovec s ořechy, bez mouky a cukru – chutná i dětem!

Jo, i já se snažím péct zdravě, ale znáte to. Upečete zdravě a jíte to sama! Děti se ofrňují, manžel si kousek dá, aby Vám to nebylo líto. Chcete to vzdát a udělat klasiku, protože ta chutná všem.

Tak tenhle recept si zamilujete a určitě bude chutnat všem. Má to svá úskalí. Možná na Vás nezůstane ani kousek. Takže po upečení hned ukrojit a schovat si – nejlépe rovnou kousky dva.

Mák:
Je bohatým zdrojem řady minerálních látek. Za pozornost stojí především obsah vápníku. Zřejmě nenajdeme potravinu, která by byla na vápník bohatší, než je mák. Z minerálních látek je velmi vysoké zastoupení manganu, hořčíku a fosforu. Z vitaminů se mák pyšní vysokým obsahem antioxidačně působícího vitaminu E. Zajímavý je i obsah vitaminů skupiny B.

Lískové oříšky:

Lískové oříšky jsou stravitelnější než mandle nebo vlašské ořechy a poskytují tolik energie, že pouhých 50 g doplní výdaj energie za hodinu tělesné aktivity (316 kcal). Výživová hodnota lískových oříšků a mandlí je přibližně stejná, ale lískové oříšky jsou bohatší na kalorie, tuky, vitamin B1 a kyselinu listovou. Mandle mají zase více proteinů, vápníku, fosforu, železa a niacinu.

Lískové oříšky jsou dobrým zdrojem tuků, proteinů, vitaminu B1, B6 a minerálů (zejména vápníku, fosforu, hořčíku a manganu). Lískové oříšky, stejně jako jiné druhy ořechů, neobsahují prakticky žádný provitamin A (betakaroten) ani vitamin C. Jsou relativně chudé na sacharidy.

Tvaroh:

Je moc dobře stravitelný. Co se týče minerálních látek, je bohatý na vápník draslík, hořčík, mangan, zinek, měď, selen, nechybí v měn také aminokyselina – lysin, ideální produkt k snižování cholesterolu.

Tvaroh normalizuje proces krvetvorby, nervového systému a metabolismu. V tvarohu najdete spoustu vitamínů a minerálů – vitamín B6, B12, A, C, D, E, riboflavin, thiamin, kyselinu listovou a dokonce i betakaroten.

Takže k receptu:

200g pomletého máku, 200g pomletých ( mixuji v mixeru) Lískových oříšků, 500g plnotučného tvarohu, 4 sladká strouhaná jablíčka, jeden prášek do pečiva, 2 lžičky skořice, 8 žloutků – bílky dáme bokem a vyšleháme tuhý sníh. Tvaroh, jablíčka, žloutky, prášek do pečiva mák i ořechy spojíme do kompaktní hmoty, a opatrně vmícháme sníh z bílků. Toto množství je na velkou dortovou formu. Pokud máte malou formu třeba jen 22cm v průměru, volte poloviční množství od všech surovin. Ale nás je hodně, tak i forma je velká.

Pečte cca 45-50 minut na 170C . Po upečení je to na Vás, ale já přelila 85% rozpuštěnou čokoládou, doplnila maliny, mandle a trochu podrcených oříšků. Nechala ztuhnout v lednici. Je opravdu výtečný a jako bonus super zdravý!

Dobrou chuť 🙂

Zaujal vás článek? Sdílejte jej!

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *