Lněné, křoupáčky s kyselým zelím.

Není lepší pocit, než když můžete beztrestně ujídat něco, co je zdravé a prospívá to Vašemu tělu. A navíc to skvěle chutná! U nás jsou to všemi milované křoupáčky. Jazykovědci prominou, ale takto jim prostě říkáme.

Potřebujete: 2 hrnky namočeného lnu -používám hnědý, ale dozajista by byl dobrý i zlatý! Dále 2 hrnky namočeného slunečnicového semínka, 2 hrnky droboučce pokrájeného kysaného zelí (na fotkách pokus z červeného kysaného zelí) a půl hrnečku kyselé, zelné šťávy. Dále sůl, a kmín a nebo jakékoli koření co máte rádi.

Len a slunečnicové semínko zaleji vodou a nechám několik hodin namočené. Oboje poté vysypu do výkonného mixéru a přidám půl hrnečku kyselé šťávy ze zelí, sůl a kmín (skvělé je i chlebové koření). Mixuji, až se v dolní části mixéru vytvoří jemná pasta a nahoře zůstávají semínka skoro celá. Promíchám a promixuji velice krátce ještě jednou. Tak, aby len zůstal v křoupáčcích vidět. Směs klidně několikrát ochutnejte a přidejte sůl nebo koření dle potřeby. Pak už vyndám z mixéru a v misce smíchám s jemně krájeným kysaným zelím .

Mokrou rukou rozetřu na pláty v sušičce , aby placka byla co nejtenčí. A pak už jen suším a suším. V mé sušičce je to záležitost cca 12hodin. Po cca 6 hodinách, placku otočím a sloupnu z ní silikonový plát a dále suším už bez něj. Suším tak dlouho, až se kraje placek odlamují a jsou křoupavé a opravdu suché.

Bonus: bude to u Vás v kuchyni krásně vonět…:-)

A teď něco o tom, proč nelenit a křoupáčky si udělat!

Len se vyznačuje vysokým obsahem vitamínů B1, B2, B3, B5, B6, vitamínu E. Dále obsahem vápníku, železa, manganu, hořčíku, fosforu, draslíku, selenu a zinku. Lněná semínka obsahují cca 30 % tuků, konkrétně omega 3 mastné kyseliny, které se vyskytují hlavně v rybím tuku, mají příznivý vliv na metabolismus tuků (snižují LDL cholesterol).


Lněná semínka mají protivirové, protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové účinky, pomáhají při stavech jako je astma a artritida. Konzumace lněných semínek přispívá ke snižování cholesterolu v krvi, upravuje krevní tlak, stabilizuje cukr v krvi, odvádí přebytečný tuk z tkání a upravuje metabolismus, podporuje hubnutí. Lněná semínka mají lehce projímavý efekt, napomáhají plynulému pohybu střevního obsahu. Preventivně působí proti rakovině prsu a zmírňují návaly horka při menopauze.


Slunečnicová semínka také obsahují řadu účinných látek. Z těch nejzajímavějších třeba tuky, proteiny , velké množství vitamínů B1 a E, dále minerální látky (vápník, hořčík, železo, mangan apod.), ale také esenciální mastné kyseliny, a to především kyselinu linolovou. Vzhledem k obsahu účinných látek jsou slunečnicová semínka výtečná při snižování krevníku tlaku a cholesterolu v krvi a navíc lze s jejich pomocí předcházet vzniku kardiovaskulárních chorob, a to včetně infarktu myokardu.

Kysané zelí
Možná jste ani nevěděli, že půl hrnku kysaného zelí obsahuje jen sedm gramů sacharidů, dva gramy cukru, ale už deset procent denní dávky vitaminu C, 11 procent doporučené denní dávky vitaminu K a po pěti procentech doporučené denní dávky vitaminu B6 a kyseliny listové. Půl hrnku zelí obsahuje asi 20 procent denní dávky sodíku. Najdeme tam i železo a mangan, draslík, proteiny a hlavně probiotika, která jsou podstatná pro správné fungování zažívání, imunity, ale také nervové soustavy.

Zaujal vás článek? Sdílejte jej!

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *